1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

 

 

 

 

 

1912 – το δεύτερο ΄21

   «Η ΕΛΛΑΣ ΕΚΗΡΥΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ» - πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» του Δ. Καλαποθάκη, με ημερομηνία Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 1912! Το δεύτερο ΄21 ξεκίνησε!

 

 

Μάχη Δεσκάτης 7-8 Οκτωβρίου 1912

 

 

   Θρυλική διάβαση των Στενών του Σαρανταπόρου 9-10 Οκτωβρίου 1912!. Τα είχαν οχυρώσει οι Γερμανοί για λογαριασμό των Τούρκων, βεβαιώνοντάς τους ότι ήταν …απόρθητα… Και πράγματι ήταν. Αλλά όχι για Έλληνες!

 

 

   Ο τολμηρός τορπιλλισμός του τουρκικού θωρηκτού «Φετχί Μπουλέντ» από τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, μέσα στο λιμάνι της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης, νύχτα 18ης-10-1912

 

 

   Πίνακας παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον Αρχιστράτηγο και Διάδοχο Κωνσταντίνο, στο χωριό Γέφυρα, όπου το προσωρινό Στρατηγείο και σήμερα Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, στις 26 Οκτωβρίου 1912, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, Λίγο πριν την έναρξη της ελληνικής προέλασης, περί τις 4.30 μ.μ. της 26 Οκτωβρίου 1912, οι Τούρκοι δήλωσαν οριστικά ότι παραδίδονται άνευ όρων! Έπειτα έμεινε το τυπικό μέρος της σύνταξης Πρωτοκόλλου Παράδοσης, ενώ παράλληλα ο Ελληνικός Στρατός είχε φτάσει ήδη έξω από την Συμβασιλεύουσα!

 

 

   Ο Βασιλεύς Γεώργιος εισέρχεται στην Θεσσαλονίκη στις 29 Οκτωβρίου 1912, ημέρα Δευτέρα - Στο πλευρό του ο Διάδοχος και Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος που είχε ήδη εισέλθει από τις 28 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή, ενώ ο κύριος όγκος του Στρατού μας είχε μπει στις 27 Οκτωβρίου 1912, του Αγίου Νέστορα, που με την ευχή του Αγίου Δημητρίου και τη βοήθεια του Θεού, είχε συντρίψει σε αυτή την ίδια πόλη τον Λυαίο! Όπως η μικρή Ελλάδα, είχε συντρίψει τώρα θαυμαστά την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον Στρατό των Νεότουρκων!

 

 

   Στις 30 Οκτωβρίου 1912 έγινε στην Εκκλησία του Αγίου Μηνά λαμπρή δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης, «χοροστατούντος του μητροπολίτου Γενναδίου και παρουσία του ανωτάτου άρχοντος, της βασιλικής οικογενείας, των τοπικών και προξενικών αρχών και πλήθους ενθουσιώδους λαού».... 

 

 

   Η Γιγαντομαχία του Κιλκίς  19-21 Ιουνίου 1913 – Η πλέον πολύνεκρη μάχη του Ελληνικού Στρατού με 5.652 πεσόντες! Η θυσία τους είναι λησμονημένη εδώ και 100 χρόνια. Κανείς σχεδόν δεν τους θυμάται και στα σχολεία κανείς δεν τους γνωρίζει. Και ας τους χρωστούμε τη λευτεριά μας…

 

 

Η πολύνεκρος μάχη της Τζουμαγιάς. Κατάληψις διά της λόγχης του αιματοβαφούς υψώματος του Ουρανόβου 1378, την 15η Ιουλίου 1913

 

 

Η θεία Δικαιοσύνη, ελευθερώνει την εσταυρωμένη Μακεδονία

από τον ζυγό της δουλείας

 

 

Η Μακεδονία ελεύθερη πια από τις αλυσίδες της μακραίωνης τουρκικής σκλαβιάς (1430 -1912/13), ασπάζεται με συγκίνηση, δέος και ευγνωμοσύνη της ελληνική σημαία

 

 

Το 1912/13 είναι το δεύτερο 1821 – Ενωμένοι όλοι μαζί στον κοινό σκοπό, Ανάκτορα, Κυβέρνηση, Στρατός, Κλήρος, Σχολεία, ΜΜΕ, λαός, πέτυχαν όχι μόνο να αναστήσουν την Ελλάδα, από τον ατυχή πόλεμο του 1897 και την τότε Χρεοκοπία της Οικονομίας της, αλλά και να τη διπλασιάσουν!

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

www.NOIAZOMAI.net  & facebook

e-mail Διαγωνισμού:   makedonia100@gmail.com

 

 

 

 

 

 

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, στα πλαίσια του 1ου Διαγωνισμού Τραγουδιού για τη Μακεδονία

 

α π ο ν έ μ ε ι

Α’  ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

στο τραγούδι «Γη των Ελλήνων»

με Συνθέτη, Στιχουργό και Ερμηνευτή

τον Νικόλαο Καϊδόγλου

συμμετείχε με το ψευδώνυμο «Περσέας»

 

Τα ΜΜΕ μπορούν να μεταδώσουν το τραγούδι ελεύθερα ΕΔΩ

δημοσιοποιώντας τους δημιουργούς και τη διάκρισή του

στον 1ο Διαγωνισμό Τραγουδιού για τη Μακεδονία της

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

 

 

 

ΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Γη των Ελλήνων

Γη των Ηρώων

Γλυκιά μας Γη Μακεδονία

Κοιτίδα μας και Ιστορία

 

Η Δόξα εδώ είναι γεννημένη

Και η κόρη της η Ελευθερία

Και μες τις δυο στεφανωμένη

Λάμπεις εσύ Μακεδονία

 

Γη της Ανδρείας

Γη της Σοφίας

Του Αλέξανδρου είσαι η Πατρίδα

Της Οικούμενης η κρηπίδα

 

Η Δόξα εδώ είναι γεννημένη

Και η κόρη της Ελευθερία

Και μες τις δυο στεφανωμένη

Λάμπεις εσύ Μακεδονία

 

Γη των πατέρων

Γη των Αγίων

Του Παύλου καύχημα και ελπίδα

Ελλάδος σέμνωμα και ασπίδα

 

Η Πίστη εδώ θεμελιωμένη

Η ατίμητη Ορθοδοξία

Με άλικο αίμα στολισμένη

Και των μαρτύρων τη θυσία

 

Η Δόξα εδώ είναι γεννημένη

Και η κόρη της Ελευθερία

Και μες τις δυο στεφανωμένη

Λάμπεις εσύ Μακεδονία

 

 

 

 

Δείτε και εδώ την Ανακοίνωση Τύπου

 

 

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

στο τραγούδι «Ελλήνων γη Μακεδονία»

με Συνθέτη τον Φώτη Μήλιο,

Στιχουργό τον Αρτέμη Κυδωνάκη,

και Ερμηνευτές τους «Έρως Ελλάς»

συμμετείχε με το ψευδώνυμο «Σάρισα 2012»

 

Τα ΜΜΕ μπορούν να μεταδώσουν το τραγούδι ελεύθερα ΕΔΩ

δημοσιοποιώντας τους δημιουργούς και τη διάκρισή του

στον 1ο Διαγωνισμό Τραγουδιού για τη Μακεδονία της

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μακεδονία – Μακεδονία

Ελλήνων γη – Μακεδονία

 

Δεκαεξάκτινη χρυσή, Μήτρα αυτοκρατόρων

Η ιστορία σου τρανή, στο διάβα των αιώνων

1912, σ΄ αγκάλιασε η Νίκη

Σαν ο περήφανος στρατός μπήκε Θεσσαλονίκη

 

Μακεδονία – Μακεδονία

Ελλήνων γη – Μακεδονία

 

Αθάνατη κι Αγέρωχη, του Αλέξανδρου Πατρίδα

Μακεδονία λεύτερη, του Έθνους μας Ασπίδα

Αθάνατη κι Αγέρωχη, του Φίλιππου Πατρίδα

Μακεδονία λεύτερη του κόσμου ηλιαχτίδα

 

Μακεδονία – Μακεδονία

Ελλήνων γη – Μακεδονία

 

Στα χνάρια του Αλέξανδρου χτυπάει η καρδιά σου

Και η θυσία του Μελά είναι κληρονομιά σου

Χρόνια τη λάμψη σου ζητούν ληστές κι απατεώνες

Μα τ’ άγιο χώμα σου φυλούν Έλληνες Μακεδόνες

 

Μακεδονία – Μακεδονία

Ελλήνων γη – Μακεδονία

 

Αθάνατη κι Αγέρωχη, του Αλέξανδρου Πατρίδα

Μακεδονία λεύτερη, του Έθνους μας Ασπίδα

Αθάνατη κι Αγέρωχη, του Φίλιππου Πατρίδα

Μακεδονία λεύτερη του κόσμου ηλιαχτίδα

 

Απ΄ την Βεργίνα ως την Ασία

Σκόρπισες φως Μακεδονία

Ελλήνων θαύμα στην Ιστορία

Ελλήνων Γη - Μακεδονία

 

 

Δείτε και εδώ την Ανακοίνωση Τύπου

 

 

 

 

Η Βράβευση θα γίνει σε Εκδήλωση στο «Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος» (κάτω από τη Στρατιωτική Λέσχη)

την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, 7.00 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη

 

Τα ΜΜΕ παρακαλούνται για την προβολή και ελεύθερη μετάδοση  των Τραγουδιών, στα πλαίσια και των 100 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και των περισσότερων περιοχών της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, δημοσιοποιώντας τους δημιουργούς και τη διάκρισή τους στον 1ο Διαγωνισμό Τραγουδιού για τη Μακεδονία της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

 

Δείτε και εδώ την Ανακοίνωση Τύπου σε μορφή .pdf

 

 

   Ο 1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ έληξε  σε λίγο αρχίζει ο 2ος Διαγωνισμός Τραγουδιού, Σύνθεσης, Ποίησης

   Φέτος, το 2012, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης καθώς και του μεγαλύτερου μέρους της Μακεδονίας μας! Η απελευθέρωση της πρωτεύουσας των Μακεδόνων από τον τουρκικό ζυγό στις 26 Οκτωβρίου 1912, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου της Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλήτου, δίνει εορταστικό χαρακτήρα σε ολόκληρη τη Μακεδονία, σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα, σε όλους τους Έλληνες του Κόσμου!

   Εορτάζοντας λοιπόν τα 100 χρόνια Ελευθερίας η Μακεδονία χρειάζεται τα νέα τραγούδια της, τους νέους ύμνους της, τους νέους ποιητές, στιχουργούς και συνθέτες της, τις νέες φωνές της, που θα περάσουν στις επόμενες γενιές τις μεγάλες μορφές και ώρες των Μακεδόνων! Αλλά και την αιώνια τιμή και ευγνωμοσύνη που οφείλουμε στους ήρωες και πρωταγωνιστές της Ελευθερίας, του νέου εθνικού Έπους του 1912-13! Του δεύτερου ΄21!

   Παράλληλα, θα υμνηθεί η τεράστια αρχαία, αλεξανδρινή, βυζαντινή και νεώτερη ιστορία της Μακεδονίας, αλλά και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου μας, τον οποίο η ίδια η Παναγία περί το 41 μ.Χ. διάλεξε για να γίνει το πνευματικό Περιβόλι της, η Κιβωτός της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος της, ερχόμενη προσωπικά ως εδώ, στην περιοχή της Μονής Ιβήρων! Αλλά και ο Απόστολος Παύλος εκλήθη εκ Θεού ειδικά στη Μακεδονία, με όραμα ανδρός Μακεδόνος που του έστειλε ο Θεός, για να έρθει να κηρύξει στη Μακεδονία μας, το μεγάλο χαρμόσυνο μήνυμα του Χριστιανισμού! Εδώ έλαμψε, κήρυξε και μαρτύρησε εξ άλλου ο Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Νέστορας και Λούπος, ενώ από εδώ ξεκίνησαν οι Θεσσαλονικείς αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, εκχριστιανίζοντας τους Σλάβους!

   Ταυτόχρονα, θα δοθεί μέσα από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού μιαν ακόμη απάντηση πολιτισμού και δημιουργικότητας για την αιώνια Ελληνικότητα και μοναδικότητα της Μακεδονίας, στους αμετανόητους πλαστογράφους και σφετεριστές της!

   Χιλιάδες χρόνια Ιστορίας – 100 χρόνια Ελευθερίας, κλεισμένα σε ένα τραγούδι! Σε μια πνοή χαράς, ηρωισμού και εθνικής συγκίνησης, που ενώνει, ξεσηκώνει, συγκινεί και ενθουσιάζει, όλες τις καρδιές, όλες τις ματιές, όλους τους Έλληνες του Κόσμου!

 

 

   ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

   Απελευθερώσεις 1912:

   Ελασσόνα 6 Οκτωβρίου 1912, Δεσκάτη 6-7 Οκτωβρίου 1912, Σέρβια 10 Οκτωβρίου 1912, Κοζάνη 11 Οκτωβρίου 1912, Γρεβενά 15 Οκτωβρίου 1912 (13 έφυγαν οι Τούρκοι, 15 εισήλθε ο Στρατός μας), Πτολεμαΐδα 15 Οκτωβρίου 1912, Αικατερίνη 16 Οκτωβρίου 1912 (εσφαλμένα λέγεται Κατερίνη) , Βέροια 16 Οκτωβρίου 1912, Νάουσα 17 Οκτωβρίου 1912, Έδεσσα 18 Οκτωβρίου 1912, Αλεξάνδρεια (Γιδάς) 18 Οκτωβρίου 1912, Αμύνταιο 18 Οκτωβρίου 1912, Θάσος 18 Οκτωβρίου 1912, Πολύγυρος 18 Οκτωβρίου 1912 (18 έφυγαν οι Τούρκοι χάρη στη δράση των Προσκόπων του Ε.Σ. που είχαν ελευθερώσει ήδη πολλά χωριά της Χαλκιδικής αποβιβαζόμενοι από τις 5-10-1912 και την εξυπνάδα και διπλωματία του Μητροπολίτου Κασσανδρείας Ειρηναίου, ενώ 2 Νοεμβρίου 1912 μπήκε ο Ελληνικός Στρατός), Γιαννιτσά 20 Οκτωβρίου 1912, Σιάτιστα 19 Οκτωβρίου 1912 (οριστική διάσωση 4 Νοεμβρίου 1912), Νιγρίτα 22 Οκτωβρίου 1912, Γουμένισσα 23 Οκτωβρίου 1912, Θεσσαλονίκη 26 Οκτωβρίου 1912, Λαγκαδάς 26 Οκτωβρίου 1912, Σοχός 27 Οκτωβρίου 1912, Ελευθερούπολη 27 Οκτωβρίου 1912, Κλεισούρα 28 Οκτωβρίου 1912, Γευγελή 30 Οκτωβρίου 1912 (σήμερα εκτός συνόρων)  (Αρναία 2 Νοεμβρίου 1912, Άγιον Όρος 2 Νοεμβρίου 1912,  Αριδαία 4 Νοεμβρίου 1912, Άρνισσα Πέλλας 5 Νοεμβρίου 1912, Κέλλη Φλώρινας 6 Νοεμβρίου 1912, Φλώρινα 7 Νοεμβρίου 1912, Καστοριά 11 Νοεμβρίου 1912 (ανήμερα του Αγίου Μηνά), Λέχοβο 11 Νοεμβρίου 1912.

 

  

Συγκριτικοί χάρτες απελευθέρωσης Μακεδονίας 1912 - 1913

 

   Απελευθερώσεις 1913:

   Γευγελή 20 Ιουνίου 1913 (δεύτερη απελευθέρωση και πάλι όμως εκτός συνόρων), Νιγρίτα 20 Ιουνίου 1913 (για; δεύτερη φορά) Ξυλόπολη 20 Ιουνίου 1913, Λαχανάς 21 Ιουνίου 1913, Κιλκίς 21 Ιουνίου 1913, Δοϊράνη 23 Ιουνίου 1913,  Καβάλα 26/27 Ιουνίου 1913, Βυρώνεια 26 Ιουνίου 1913, Στρώμνιτσα 26 Ιουνίου 1913 (σήμερα εκτός συνόρων) Νέο Πετρίτσι 27 Ιουνίου 1913, Σιδηρόκαστρο 27 Ιουνίου 1913, Σερρών 28/29 Ιουνίου 1913, Μελένοικο 30 Ιουνίου 1913 (σήμερα εκτός συνόρων) Αλιστράτη 1 Ιουλίου 1913, Δράμα 1 Ιουλίου 1913, Δοξάτο 1 Ιουλίου 1913,  Νευροκόπι 6 Ιουλίου 1913, Πέτσοβο 7 & 17 Ιουλίου 1913 (σήμερα εκτός συνόρων, αλλά με μικρή ελληνική κοινότητα),  Χρυσούπολη 11 Ιουλίου 1913.

 

 

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΜΑΧΕΣ  Μακεδονικού Μετώπου 1912 - 1913

   Α’:  Κήρυξη Απελευθερωτικού Πολέμου κατά της Τουρκίας στις 5 Οκτωβρίου 1912 και αρχή επιχειρήσεων: Μάχη Ελασσόνας 6 Οκτωβρίου 1912, Μάχη Δεσκάτης 6-7 Οκτωβρίου 1912, Μάχη Λαζαράδων 9 Οκτωβρίου 1912, Μάχη Στενών Σαρανταπόρου 9-10 Οκτωβρίου 1912, Μάχη Γιαννιτσών 19 Οκτωβρίου 1912, Μάχη Βεύης-Αμυνταίου (Μπάνιτσα-Σόροβιτς) 23-24 Οκτωβρίου 1912 (η μόνη ήττα και μάλιστα προσωρινή με την ηρωική αυτοθυσία της Πυροβολαρχίας του Λοχαγού Θεοδώρου Κοσκινά), Μάχη Σιάτιστας 4 Νοεμβρίου 1912, Μάχη Φλώρινας 7 Νοεμβρίου 1912.

   Υπογραφή Συνθήκης ειρήνης του Λονδίνου στις 17 Μαΐου 1913. Μα πριν προλάβει καλά καλά να στεγνώσει, άρχισε ο Πόλεμος κατά των Βουλγάρων…

 

   Β’: Έναρξη Απελευθερωτικού Πολέμου κατά της Βουλγαρίας στις 17 Ιουνίου 1913 ύστερα από βουλγαρική επίθεση κατά της Νιγρίτας στις 16 Ιουνίου και αρχή επιχειρήσεων με επίθεση στις 17 και 18 Ιουνίου κατά του Βουλγαρικού Αποσπάσματος που αρνήθηκε - παρά το ελληνικό τελεσίγραφο - να εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη:

Γιγαντομαχίες ΚιλκίςΛαχανά 19-21 Ιουνίου 1913, Μάχη Δοϊράνης 23 Ιουνίου 1913, Μάχη Νέου Πετριτσίου (Βέτρινας)Σιδηροκάστρου (ΔεμίρΙσσάρ)  27 Ιουνίου 1913, Μάχη Στρωμνίτσης 26-28 Ιουνίου 1913, Κατάληψη Στενών Κρέσνας 10 Ιουλίου 1913, Μάχης Σιμιτλί 12-14 Ιουλίου 1913, Μάχη Τζουμαγιάς 14-15 Ιουλίου 1913, Μάχη Πέτσεβο 17 Ιουλίου 1913.

   Γενική ανακωχή 18 Ιουλίου 1913 και υπογραφή της Συνθήκης ειρήνης του Βουκουρεστίου! στις 28 Ιουλίου 1913. 

 

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο Χασάν Ταξίν Πασάς υπογράφει το Πρωτόκολλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης, λέγοντας «από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες πρέπει να την δώσουμε»! Τον πίνακα, όπως και τους περισσότερους που αφορούν την Απελευθέρωση της πόλης, φιλοτέχνησε ο γιος του Ταξίν Πασά, Κενάν Μεσαρέ

Ο «Έλλην βασιλεύς» αφιέρωσε μεγάλη εικόνα του Χριστού στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ως ευχαριστήριο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης «εκ των αθέων Τούρκων»! Η εικόνα βρίσκεται λίγο πριν το κουβούκλιο των λειψάνων του Αγίου και ιστορήθηκε από τους ονομαστούς Ιωσαφαίους αγιογράφους του Αγίου Όρους, στα 1914

   Το Πρωτόκολλο Παράδοσης συντάχτηκε και υπογράφηκε μέσα στη Θεσσαλονίκη στο «Διοικητήριο» το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, κοντά στον Άγιο Δημήτριο! Από τη μεριά των Οθωμανών υπέγραψε ο Χασάν Ταξίν Πασάς και από πλευράς μας οι εξουσιοδοτημένοι από τον Διάδοχο Αξιωματικοί του Επιτελείου Τχης Βίκτωρ Δούσμανης και  Λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς, ο μετέπειτα πρωτεργάτης του «ΟΧΙ»!

   Το κείμενο της Συμφωνίας παράδοσης συνέταξε εκείνο το ιστορικό βράδυ ο γνωστός από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα Διπλωμάτης Ίωνας Δραγούμης που έσπευσε να συμμετάσχει στους Απελευθερωτικούς Πολέμους του 1912-13 ως έφεδρος δεκανέας, ενώ αμέσως μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, κάτω από ραγδαία βροχή εισέρχονται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας δύο Τάγματα των θρυλικών Ευζώνων και ακολουθούν άνδρες της 7ης Μεραρχίας του Σχη Κλεομένη Κλεομένους που στρατωνίζονται κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ στο Προξενείο μας (σημερινό Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα) από τον Ίωνα Δραγούμη και τον Λοχαγό Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και στον Λευκό Πύργο από τον Αλέξανδρο Ζάννα και κάποιον ναύτη, έχει υψωθεί κιόλας η Γαλανόλευκη! !  (Αποστόλου Παπαγιαννοπούλου «Ιστορία της Θεσσαλονίκης» Ρέκκος)

   Ήταν Σάββατο 26 Οκτωβρίου 1912, η εορτή του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου και σε λίγο θα ξημέρωνε η εορτή του Αγίου Νέστορα! Ο νέος «Λυαίος» είχε πια συντριβεί…

 

«Σου τω πανσέπτω τεμένει Μυροβλήτα,

ο ανακτήσας εκ των αθέων Τούρκων

Έλλην βασιλεύς ανταπέδωκεν αύθις,

προσήλωσαν την δε Χριστού την εικόνα

Ιωσαφαίοι ζωγράφοι οι εν Άθω

ιστορήσαντες το τέμπλον μετά ζήλου.

                                                                                   1914»

 

 

ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΙΤΕ…

 

                 

   Διαβάστε το «Μέγας Αλέξανδρος» του Χρήστου Ζαλοκώστα, το «Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος» ιστορικό μυθιστόρημα του Κώστα Κυριαζή, τα «Μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα,  το «Οι Πόλεμοι 1912-1913»  του Σπύρου Μελά με τα εκπληκτικά κατορθώματα του Στρατού μας και ειδικά του Πυροβολικού, τα δύο λευκώματα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913», επισκεφθείτε το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, την Πέλλα, τη Βεργίνα, τα τοπικά Μουσεία των Μακεδονικών πόλεων όπως αυτό της Κοζάνης, το σπίτι που σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς και το σπίτι του Καπετάν Κώττα στα ομώνυμα χωριά της Καστοριάς και Φλώρινας αντίστοιχα, τις γωνιές, τις πολεμίστρες, τα Μοναστήρια και τα τοπία της Μακεδονίας, δείτε στη διπλανή στήλη και παρακάτω αφίσες, σχόλια, θέματα, αφιερώματα και βίντεο για τη Μακεδονία και τους Αγώνες της και εμπνευστείτε…

   Καλή επιτυχία!

 

 

 

       

 

      

 

        

 

 

www.NOIAZOMAI.net

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ