www.NOIAZOMAI.net

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΚΡΑΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ

ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Το χάλκινο κράνος με τη χρυσή διακόσμηση, όπου επάνω αριστερά φαίνονται ίχνη γραμμάτων

και το χρυσό προσωπείο του επιφανούς Μακεδόνα Στρατηγού, με τους ήλιους των Μακεδόνων, στο Αρχοντικό Πέλλας!

 

11-9-2008 μ.Χ.

 

   Συγκλονιστικές και ολόχρυσες εκπλήξεις κρύβει η μακεδονική γη στο Αρχοντικό Πέλλας, καθώς ολοένα έρχονται στο φως εκπληκτικά ευρήματα, που αναδεικνύουν κομμάτι κομμάτι το μεγαλείο του πανάρχαιου Μακεδονικού Ελληνισμού!

   Ο οικισμός του Αρχοντικού, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από την Πέλλα και 10 χλμ. από τον Αξιό ποταμό, κατοικείται από την αρχαιότερη νεολιθική περίοδο (6η χιλιετία) και αποτελούσε τη σημαντικότερη πόλη της περιοχής βόρειας Βοττιαίας, μεταξύ των ποταμών Αξιού και Λουδία! Ο οικισμός ήταν χτισμένος σε ένα κομβικό και στρατηγικό σημείο, πάνω στους βασικούς οδικούς άξονες της Κάτω Μακεδονίας και κοντά στην τότε ακτογραμμή του Θερμαϊκού Κόλπου, που εισχωρούσε βαθιά στη σημερινή ξηρά! Και το περίεργο είναι πως δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα το όνομα του αυτού του τόσο σπουδαίου μακεδονικού οικισμού – πόλης, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει πιστοποιηθεί επιγραφικά.

   Μέχρι τώρα πάντως, από το 2000, έχουν βρεθεί σε ένα μικρό τμήμα του τεράστιου Δυτικού Νεκροταφείου του Αρχοντικού,  συνολικά 915 τάφοι, όπου οι νεκροί ενταφιάζονταν σε λακκοειδείς κυρίως τάφους, κατά οικογενειακές συστάδες και γένη, που ορίζονταν από ενδιάμεσα κενά και εξυπηρετούνταν από διαδρόμους! 

 

43 ΝΕΟΙ ΤΑΦΟΙ

   Ειδικότερα, κατά τη φετινή (2008 μ.Χ.) σωστική ανασκαφική έρευνα στο Δυτικό νεκροταφείο του Αρχοντικού Πέλλας υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Παύλου και Αναστασίας Χρυσοστόμου, ήρθαν στο φως ακόμη 43 τάφοι, από τους οποίους οι 4 ήταν της εποχής του σιδήρου, οι 33 ταφές των αρχαϊκών χρόνων και οι 8 των κλασικών-πρώιμων ελληνιστικών χρόνων!

 

 

ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ

(β΄ μισό του 7ουαι.-580 π.Χ.)

    Από τους τάφους της εποχής του σιδήρου που ανεβρέθησαν στο Αρχοντικό, βγαίνει καταρχήν μια νέα πολύτιμη πληροφορία, πως δηλαδή οι Μακεδόνες προγονοί μας είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα π.Χ., ενώ μέχρι πρόσφατα πιστευόταν πως είχε γίνει πολύ αργότερα αυτή η εγκατάσταση! Ακόμη, διαφαίνεται ανάμεσα στα άλλα και η απαρχή της κοινωνικής, αλλά κυρίως της στρατιωτικής οργάνωσης των Μακεδόνων, που αποτέλεσε το θεμέλιο της συγκλονιστικής πορείας τους στην ιστορία του κόσμου!

 

 

ΟΙ ΑΡΧΑΪΚΟΙ ΤΑΦΟΙ

(580-480 π.Χ.)

Τάφος Μακεδόνα Πολεμιστή, όπου ξεχωρίζει το ξίφος με τη χρυσή λαβή και το κράνος του, στο Αρχοντικό Πέλλας (Τ 741)

Αυτοί όλοι οι πολεμιστές, αγωνίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια να κρατήσουν ελληνική τη Μακεδονία… Εμείς τι κάνουμε;

 

   Από τις αρχαϊκές ανδρικές ταφές, ξεχωρίζουν οι 7 της τρίτης κατηγορίας των πολεμιστών, που συνοδεύονταν με χάλκινο κράνος, σιδερένια όπλα (ξίφος, δύο αιχμές δοράτων και μαχαίρι), χρυσά, αργυρά, χάλκινα και σιδερένια κοσμήματα! Μερικοί έφεραν και χρυσό επιστόμιο και άλλοι χρυσά «εποφθάλμια», ενώ μόνο τρεις  χρυσό στέμμα!

   Τα όπλα, ο δερμάτινος θώρακας, τα ενδύματα και τα υποδήματα των πολεμιστών ποικίλλονταν με έκτυπα χρυσά ελάσματα, ειδικά κατασκευασμένα για ταφική χρήση.

 

  Όσον αφορά ανδρικές ταφές της τέταρτης κατηγορίας, με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, αυτοί συνοδεύονταν με ασπίδα, κράνος, ξίφος ή ξίφη, αιχμές δοράτων και μαχαίρια, αλλά και χρυσό προσωπείο!

 

   Ξεχωριστές για τον πλούτο τους είναι επίσης και δύο γυναικείες ταφές της τρίτης κατηγορίας, που ήταν κτερισμένες επίσης με χρυσά, αργυρά, χάλκινα και σιδερένια   κοσμήματα!

 

Ένας από τους γυναικείους τάφους με  χρυσά κοσμήματα στο Αρχοντικό Πέλλας (Τ 738)

 

   Οι πλουσιότερες από αυτές έφεραν  χρυσά στέμματα ή χρυσά διαδήματα, καθώς και χρυσά προσωπεία! Το στόμα των γυναικών καλυπτόταν  με χρυσό επιστόμιο, στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε προσωπείο! Η ταφική χρήση όλων αυτών, υποδήλωνε ισχυρή πίστη για μεταθανάτια ζωή.

 

   Τα ενδύματα πάλι των γυναικών διακοσμούνταν στους τάφους με χρυσά, αργυρά, χάλκινα, σιδερένια και οστέινα κοσμήματα (αλυσίδες, περόνες, πόρπες, ρόδακες, ταινίες και ελάσματα), με γυάλινες και φαγεντιανές χάντρες, τα  χέρια με βραχιόλια και δακτυλίδια, ενώ τα υποδήματα με χρυσούς ρόδακες και ελάσματα!

 

   Επίσης, στις πλούσιες ταφές της τρίτης και της τέταρτης κατηγορίας τάφων βρέθηκαν ακόμη και μεταλλικά ομοιώματα επίπλων, σκευών και αγροτικών αμαξών, δίτροχες στους Μακεδόνες και τετράτροχες στις Μακεδόνισσες αρχόντισσες του Αρχοντικού!

 

 

ΤΑΦΟΙ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ - ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ

(480-279 π.Χ.)

   Από τις ταφές των κλασικών και πρώιμων ελληνιστικών χρόνων εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι αυτή ενός κοριτσιού του πρώιμου ελληνιστικού τάφου Τ 714, που  συνοδευόταν με χάλκινο επίχρυσο στεφάνι, τρία πήλινα αγγεία, ένα  χάλκινο κάνθαρο και μια μοναδική πήλινη κεφαλή φυσικού μεγέθους της νεκρής, εξαιρετικής τέχνης!

 

 

ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

   Γενικά, το είδος, η ποσότητα και η ποιότητα των κτερισμάτων που βρέθηκαν, πιστοποιούν τα ταφικά έθιμα, το φύλο, τις οικονομικές δυνατότητες και την κοινωνική θέση των νεκρών. Αποτελούν δηλαδή τεκμήρια υψηλού βιοτικού επιπέδου και προσωπικού-κοινωνικού κύρους, όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι. Ο νεκρός ενταφιάζεται βάσει ενός τελετουργικού, που πιστοποιεί πυραμιδωτή κοινωνική οργάνωση.

   Ορισμένοι μάλιστα Μακεδόνες Πολεμιστές, εντυπωσιάζουν με τα σύμβολα της υπεροχής τους και την τεχνολογία του οπλισμού τους, αποτελώντας εξαιρετικά παραδείγματα ταφών της αρχαϊκής περιόδου στο μακεδονικό χώρο, που  μαζί με τις πλούσιες γυναικείες, υποδεικνύουν τον ηρωικό χαρακτήρα και τον ηγετικό ρόλο ορισμένων οικογενειών της στρατιωτικής μακεδονικής  αριστοκρατίας του Αρχοντικού, που ήλεγχαν και ρύθμιζαν την ανταλλαγή των αγαθών, ασκώντας ένας είδος οικονομικής εξουσίας, ικανής να αποδώσει εξαιρετικά πλούσια αγαθά πολιτισμού!

 

 

ΑΛΛΑ ΧΡΥΣΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΟΥ 2003

   Παρόμοια εύρημα είχαν διαπιστωθεί και το 2003, κατά την εύρεση άλλων 80 ακόμη χρυσοφόρων τάφων, Μακεδόνων Πολεμιστών, με πλήρη πολεμική εξάρτηση, αλλά και γυναικών με τη νεκρική τους χρυσή στολή, καθώς και μιας Επιγραφής σε πήλινο αγγείο του 500 π.Χ., γραμμένης σε ιωνικό αλφάβητο, που θεωρήθηκε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, εξίσου πολύτιμη με το χρυσάφι των Μακεδόνων!

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

   Εκείνο που κάνει εντύπωση πάντως, είναι πώς δεν εκμεταλλεύεται με την καλή έννοια την εύρεση αυτών των ΧΡΥΣΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ η Κυβέρνηση, και γιατί μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός (παρότι έχει διατελέσει και Υπουργός Πολιτισμού) δεν έχει σπεύσει να δει από κοντά τα συγκλονιστικά ευρήματα, τραβώντας και ιεραρχώντας τα φώτα της δημοσιότητας και υπογραμμίζοντας ιδίως τη σημασία των ευρημάτων διεθνώς, με την προσωπική επί τόπου παρουσία του, σε αντίθεση με τον αείμνηστο Μακεδόνα Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έσπευδε άμεσα περιχαρής στο πλευρό του σκονισμένου και άφταστου Ανδρόνικου…

  

 

 

www.NOIAZOMAI.net

 

noiazomai@gmail.com